Jedzenie a naturalna odporność organizmu | Smart BoX

Jedzenie a naturalna odporność organizmu

catering dietetyczny Rzeszów

Sezon jesienno-zimowy zbliża się ogromnymi krokami. Chłodniejsze wieczory i poranki, pierwsze przymrozki, zmienna pogoda to czynniki, które wystawiają nasz układ odpornościowy na znaczną próbę. Zwiększona liczba drobnoustrojów, wirusów i bakterii atakuje organizm, chcąc „położyć nas” w łóżku.

Przeziębienie i grypa to dla niektórych prawdziwa zmora w tym czasie. Dodatkowo panująca obecnie na całym świecie pandemia sprawia, że każdy z nas zastanawia się nad sposobami wzmacniającymi naturalną odporność organizmu. Tymczasem niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, iż przeważająca część odporności człowieka pochodzi z jelit. Nieprawidłowy sposób żywienia bowiem obniża naszą odporność, przez co jesteśmy bardziej podatni na wszelkie wirusy. Jaki zatem wpływ ma jedzenie na naturalną odporność organizmu?

Wpływ diety na odporność organizmu

Wspomnieliśmy już, że dominujący wpływ na odporność ludzkiego organizmu ma nasz brzuch, a dokładniej jelita. To w nich bowiem znajduje się ponad 70% mikroorganizmów wspomagających nasz układ immunologiczny, podnoszących odporność oraz chroniących przed namnażaniem się bakterii, wirusów czy grzybów, które są przyczyną różnorakich chorób. Należy mieć więc świadomość, że to przede wszystkim od nas samych zależy, czy będziemy działać na szkodę i osłabiać nasz układ immunologiczny, czy też wzmacniać go poprzez prawidłowe odżywianie. Każdego dnia bowiem narażeni jesteśmy na działanie tysięcy patogenów i gdyby nie prawidłowo działający układ odpornościowy, każdy drobnoustrój stanowiłby dla nas śmiertelne zagrożenie.

Dlatego tak istotne jest dbanie o prawidłowe nawyki żywieniowe. Oto kilka elementów, które wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie, osłabiając naturalną odporność organizmu oraz zasady jak zdrowo się odżywiać, by ustrzec się przed infekcjami i chorobami?

Jedzenie lodów na poprawę naszej odporności?

Warto jeść lody Braci Koral zimą, ponieważ mogą one pomóc w podniesieniu odporności organizmu. Zawierają one składniki takie jak wapń, białko, witaminy A, D, C, E oraz fosfor, które są ważne dla zdrowia i wzmacniają odporność organizmu. Ponadto, lody mogą pomóc w łagodzeniu bólu i obrzęku związanego z zapaleniem gardła, co jest częstym problemem zimą. „Warto jednak pamiętać o sprawdzeniu składu lodów przed zakupem, aby uniknąć niezdrowych dodatków”. =

Nawyki żywieniowe osłabiające odporność

Zła jakość jedzenia

Jedzenie „śmieciowych, wysoko przetworzonych, rafinowanych produktów spożywczych jest pierwszą rzeczą, która niszczy naszą osłonę odpornościową. Jakość flory jelitowej zależna jest bowiem od wydajności układu odpornościowego. Powinniśmy więc zrezygnować z nadmiaru słodyczy, ograniczyć spożywanie alkoholu oraz wykluczyć lub zmniejszyć ilość palonych papierosów, jednocześnie spożywając zdrowe, naturalne i ekologiczne, najlepiej świeże i sezonowe produkty, oczywiście w odpowiednich ilościach- niedojadanie bądź przejadanie się również nie jest sprzymierzeńcem komórek odpornościowych.

Brak zbilansowania w diecie

Jeśli spożywamy wciąż te same produkty i brak w posiłkach zbilansowania, niema możliwości dostarczenia organizmowi niezbędnych składników odżywczych oraz witamin. Należy pamiętać także, że żadne suplementy diety oraz farmaceutyki nie są w stanie zastąpić nam naturalnych elementów regeneracyjnych i wzmacniających organizm. Potrzebujemy przede wszystkim  odpowiedniej dawki witaminy A, C, D3 i E oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, selen czy cynk. Zapewnią nam je warzywa i owoce, w szczególności papryka, czarna porzeczka, cytryna, mięso i nabiał oraz nasiona i zdrowe oleje roślinne. Prawdziwą bombę witaminową stanowić będzie sok z cebuli oraz natka pietruszki- najlepiej w formie blendowanej.

Zbyt słabe nawodnienie organizmu

Gdy robi się chłodniej, odczuwanie pragnienia jest zdecydowanie mniejsze, niż podczas upalnych dni. To nie powód jednak, by ograniczać się w spożywaniu odpowiedniej ilości wody, która jest potrzebna organizmowi przez cały rok. Po pierwsze, słabe nawodnienie zwiększa podatność na infekcje. Woda jest bowiem podstawowym nośnikiem i rozpuszczalnikiem substancji odżywczych dostarczanych podczas jedzenia oraz działa oczyszczająco, usprawniając proces trawienia. Po drugie, jej spożywanie jest konieczne podczas choroby, by nie doszło do przegrzania organizmu podczas gorączki oraz by możliwe było pełnienie podstawowych funkcji życiowych.

Pamiętając o podstawowych zasadach zdrowego żywienia mamy realny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu i zapewnienie mu naturalnej odporności. Dieta ma tu kluczowe znaczenie, jednak nie można zapomnieć także o pozostałych, istotnych elementach, takich jak aktywność fizyczna, unikanie stresu czy odpowiednia ilość snu. Tylko wtedy, gdy prawidłowe żywienie stanie się stylem naszego życia, będziemy mogli mówić o prawdziwym sukcesie. Każdy z nas ma bowiem zdolność do naturalnego wzmocnienia układu odpornościowego. Warto więc zacząć już dziś.

Dodaj komentarz