Dieta bezglutenowa - dla kogo i dlaczego warto? - SmartBox Catering

Dieta bezglutenowa – dla kogo i dlaczego warto?

Dieta bezglutenowa - dla kogo i dlaczego warto?

Z pewnością każdy z nas słyszał o diecie bezglutenowej – w ostatnim czasie sposób żywienia z wykorzystaniem produktów ze znakiem przekreślonego kłosa zboża stał się naprawdę modny. No właśnie – wiele osób pewnie zastanawia się, czy unikanie glutenu jest jedynie popularnym trendem, czy faktycznie warto stosować tą zasadę. Następnie – jeśli tak, to kto powinien stosować dietę bezglutenową i dlaczego? Postaramy się zwięźle odpowiedzieć na wszystkie te pytania.

Dieta bezglutenowa – na czym polega?

Dieta bezglutenowa to sposób żywienia, podczas którego całkowicie eliminuje się gluten. Uważana jest za jedną z najprostszych, bowiem opiera się na prostych zasadach, a więc wykluczeniu z diety produktów zawierających gluten, a jest ich niewiele, przez co łatwo je zapamiętać.

Czym jest zatem gluten? To mieszanina białek roślinnych (prolamin i glutenin), które naturalnie występują w ziarnach zbóż. Nie wszystkich, natomiast znaleźć go można w pszenicy i jej odmianach, jęczmieniu, życie, pszenżycie. Do listy tej dołącza się także owies, bo choć teoretycznie nie zawiera on glutenu, to często jest nim zanieczyszczony- z wyjątkiem certyfikowanego owsa bezglutenowego. Co ciekawe, gluten jest frakcją, która powstaje podczas gdy zmieszamy mąkę z wodą. Białka należące do glutenu występują zarówno w samych ziarnach, jak i produktach przetworzonych- mąkach, kaszach, otrębach, płatkach, makaronach, pieczywie. Jest to- zaraz po mleku – najczęściej występujący alergen pokarmowy.

Wszystkie produkty muszą zawierać informację o zawieraniu nawet śladowych ilości glutenu, osoby stosujące więc dietę bezglutenową powinny dokładnie śledzić etykiety bądź szukać określonych symboli- przekreślonego kłosa zboża bądź napisu „gluten free”. Co więc można spożywać w trakcie takiej diety? Produktami pozbawionymi glutenu są przede wszystkim warzywa, owoce, ziemniaki, ryby, mleko, jaja i czyste mięso. Nie wszystkie zboża zawierają też gluten. Do grupy tej należą kukurydza zwyczajna, gryka zwyczajna, proso zwyczajne, sorgo zwyczajne, ryż siewny, maniok, tapioka.

Dla kogo dieta bezglutenowa?

W diecie zdrowego człowieka gluten jest całkowicie nieszkodliwy. Istnieje jednak spora liczba osób, u których występuje problem z trawieniem glutenu – są to przede wszystkim osoby cierpiące na celiakię, inaczej zwaną chorobą trzewną, chorobę Duhringa, osoby ze stwierdzoną alergią na pszenicę bądź mające nadwrażliwość na gluten. Są to przypadki, w których konieczne jest całkowite wyeliminowanie glutenu z diety, bowiem jego spożycie może powodować wiele nieprzyjemnych, a nawet niebezpiecznych objawów, do których najczęściej należą silne bóle brzucha, spadek masy ciała, wzdęcia.

Jeśli powyższe schorzenia są wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej, to co z tymi wszystkimi celebrytami i osobami, które unikają glutenu w swoim codziennym jadłospisie- czy to oznacza, że każda z nich cierpi na którąś z tych przypadłości? Otóż nie, dietę bezglutenową mogą tak naprawdę stosować wszyscy, bowiem niesie ze sobą wiele korzyści- o których powiemy za chwilę- natomiast w takim przypadku jej wprowadzenie najlepiej przeprowadzić w konsultacji z dietetykiem, by nie dopuścić do niedoboru ważnych składników w naszej diecie. Najlepszym wariantem będzie skorzystanie z cateringu dietetycznego oferującego dietę bezglutenową- na przykład dietę od SmartBox Catering, w której umiejętnie dobrane produkty pozwolą uniknąć niedoborów.

Dlaczego jest to tak ważne? Co prawda gluten sam w sobie nie jest składnikiem niezbędnym dla naszego zdrowia i życia, jednak z racji tego, że jest on zawarty w szerokiej grupie produktów, eliminując gluten, jednocześnie eliminujemy inne składniki odżywcze. Jest to przede wszystkim tak ważny dla naszego organizmu błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B  oraz minerały, szczególnie magnez i cynk. Jeśli więc decydujemy się na dietę bezglutenową, konieczna jest ich suplementacja.

Dlaczego warto stosować dietę bezglutenową?

Częściowo odpowiedzieliśmy już na to pytanie, omawiając konieczność rezygnacji z glutenu w przypadku występowania określonych schorzeń. Co jednak sprawia, że tak chętnie decydują się na nią także pozostałe osoby?

Poprzez wprowadzenie diety bezglutenowej możemy pozbyć się zbędnych kilogramów – jest to związane z eliminacją wielu produktów, które powodują przyrost tkanki tłuszczowej a jednocześnie masy ciała. Wyłączenie spożycia glutenu znacznie poprawia także nasze samopoczucie- czujemy się lekko i zdrowo. To dieta wzmacniająca nasz układ trawienny, przyśpieszająca przemianę materii a także rozwiązująca problemy skórne – takie jak chociażby trądzik.

Jak widzimy, dieta bezglutenowa nie jest jedynie chwilową modą, ale realną szansą na poprawę zdrowia, wyglądu i samopoczucia. Jednak aby była ona w pełni skuteczna, a do tego bezpieczna, należy samemu zdobyć odpowiednią wiedzę na temat takiego sposobu żywienia bądź zdać się na pomoc specjalistów, oferujących gotowe rozwiązania.